O mnie

       

Witaj na mojej stronie poświęconej domowemu gotowaniu oraz wypiekom chleba.

Mam na imię Darek. Założyłem ten blog kulinarny przede wszystkim z myślą o tych osobach, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Bardzo proszę o wzajemny szacunek w trakcie wymiany swoich poglądów w komentarzach. Nie każdy potrafi gotować i może zadawać różnego rodzaju pytania, wobec tego zachowujmy się kulturalnie. Za co z góry dziękuję.

Moją pasją od dziesięciu lat są wypieki domowego chleba, więc wiele postów będzie na ten temat. W albumie “pieczywo” objaśniam jak zrobić naturalny zaczyn i upiec z niego chleb.

Szczególnym zainteresowaniem otaczam trochę już zapomniane potrawy tradycyjne z różnych regionów Polski, więc i takie przepisy co jakiś czas będę prezentować na moim blogu. Do tego znajdą się na stronie moje pomysły na przygotowanie różnych innych potraw w znany lub mniej znany sposób oraz przepisy na domowe przetwory.

Urodziłem się na Śląsku Opolskim i tu mieszkam, w związku z tym kuchnia śląska jest mi najbardziej bliska i zadomowi się na moim blogu. W tradycję kuchni śląskiej wpisały się także potrawy kuchni kresowej, ponieważ po II wojnie światowej wiele osób ze Wschodu wyemigrowało właśnie na Opolszczyznę. Bliska mi jest również kuchnia z terenów Małopolski, Podkarpacia i Lubelszczyzny, ponieważ z tych rejonów pochodzą moi przodkowie oraz bliscy.

Nie jest mi także obca kuchnia myśliwska i dania z dziczyzny, które miałem szansę spróbować wiele razy w restauracji “Myśliwskiej” prowadzonej przez ponad 25 lat, przez moją mamę. Byłem w niej częstym bywalcem jako dziecko i nastolatek podpatrując pracę na kuchni i sposoby przygotowania potraw.

Nie mam wykształcenia gastronomicznego i raczej nie odnalazłbym się jako zawodowy kucharz w restauracji. Istniałoby duże ryzyko, że gdybym gotował zawodowo to prędzej, czy później mogłoby mi się to znudzić. Gotowanie w domowym zaciszu to całkowicie inna bajka – nikt nie patrzy na ręce, można ze spokojem sobie eksperymentować w kuchni i to mi najbardziej odpowiada.

Dawniej zdecydowanie częściej gotowało się w domu, natomiast w obecnych czasach i szybkim tempie życia otacza nas dookoła na wyciągnięcie ręki kuszący fast food, jedzenie na wagę oraz odgrzewane gotowe sklepowe potrawy. Nasz jadłospis stał się dosyć monotonny i często brak nam czasu, chęci i pomysłu co ugotować.

Strona nie jest książką kucharską i umieszczać tu będę tylko te potrawy, które zostały wypróbowane i przede wszystkim smakowały mi oraz moim bliskim. Mam nadzieję, że moje przepisy i propozycje obiadowe, które są posegregowane w tematycznych albumach przypadną Ci do gustu i że znajdziesz coś ciekawego dla siebie.

Umieszczanie przepisów oraz prowadzenie tej strony traktuję jako hobby i nie chcę czerpać z tego tytułu korzyści finansowych, dlatego nie przewiduję pojawiania się reklam. Nie będzie tu także ekskluzywnych potraw oraz profesjonalnych zdjęć, tylko domowe jedzenie pokazane w prosty sposób i dlatego wybrałem przejrzysty oraz łatwy w obsłudze motyw strony.

Jeżeli wykorzystujesz moje zdjęcia to wypadałoby z szacunku dla autora umieścić wzmiankę z jakiej strony zostały skopiowane.

Życzę wszystkim udanych wypieków i smacznych domowych potraw.