Pieczarki w śmietanie z selerem naciowym i czerwoną cebulą.

Składniki:

– 800 g pieczarek
– 4 gałązki selera naciowego
– 2 średnie czerwone cebule
– 1/3 pęczka natki pietruszki
– 500 ml śmietany 18 %, masło
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w plasterki i smażymy na maśle.

W trakcie smażenia pieczarek dorzucamy pokrojony w plasterki ( 0,5 cm ) seler oraz po kilku minutach cebulę pokrojoną w kostkę.

Całość smażymy, aż cebula i seler zmięknie doprawiając w trakcie solą i pieprzem.

Następnie wlewamy śmietanę i po kilku minutach posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawiamy potrawę już pod własny smak papryką, solą oraz pieprzem.

Potrawa nadaje się świetnie jako dodatek do mięsnych obiadów, do makaronu, kaszy, ryżu oraz jako farsz na podpłomyki lub drożdżowe placki na wzór cebularzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.