Flammkuchen ( tarte flambee ) z pieczarkami i selerem naciowym w śmietanie.

Jest to tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego bez drożdży i zakwasu.

Po upieczeniu ciasto w smaku przypomina podpłomyki lub macę – jest lekko twardawe i chrupkie.

Przepis z klasycznymi dodatkami poniżej w linku, natomiast przedstawiona wersja to moja indywidualna propozycja.

Składniki na ciasto:

– 250 g mąki pszennej + 2-3 łyżki dodatkowo do wyrabiania ciasta
– około 3/4 szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1/3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Ciasto wyrabiamy ręcznie i ma być elastyczne oraz odchodzić od rąk.

Gotowe ciasto wkładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.

Dodatkowe składniki:

Ser cheddar – 120 g

Farsz z pieczarek w śmietanie z selerem naciowym oraz cebulą – przepis w linku poniżej.

Sposób przygotowania:

Włączamy piekarnik na maksymalną temperaturę, a następnie wkładamy do piekarnika pustą blachę i czekamy, aż się nagrzeje.

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (można zrobić jeden duży lub dwa mniejsze placki).

Bezpośrednio przed włożeniem do nagrzanego piekarnika na placek nakładamy cały farsz.

Z piekarnika wyciągamy gorącą blachę i nakładamy na nią nasz placek razem z papierem do pieczenia.

Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 8 do 20 minut w zależności jaką temperaturę możemy uzyskać w swoim piekarniku.

W połowie pieczenia wyciągamy na chwilę blachę i rozsypujemy po całej powierzchni starty na dużych oczkach ser.

Jeżeli możemy ustawić na 275 C i mamy termo obieg to pieczemy około 8-10 minut.

Ja piekłem w temp. 250 C, bez termo obiegu około 20 minut na drugim stopniu od dołu.

Ciasto powinno mieć brązowe, lekko przypalone brzegi.

Flammkuchen możemy zrobić z klasycznymi dodatkami lub z dowolnymi składnikami według własnych pomysłów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.