Sos beszamelowy z cheddarem oraz świeżymi jajkami.

Składniki:

– 1 l mleka
– 150 g startego na drobnych oczkach cheddara lub innego  żółtego sera o wyrazistym smaku
– 125 g masła, 100 g mąki pszennej
– sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa

– 2 jajka

Sposób przygotowania:

Na początku robimy w garnku zasmażkę z masła i mąki pszennej.

Smażymy na niewielkim ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliła (około 3 minuty).

Do gotowej zasmażki wlewamy powoli ciepłe mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.

Gdy sos zgęstnieje to zdejmujemy garnek z palnika, przyprawiamy gałką, pieprzem, solą i dodajemy na dwa razy starty cheddar za każdym razem dokładnie mieszając.

Na koniec dodajemy 2 świeże jajka po czym całość energicznie mieszamy i doprawiamy jeszcze pod własny smak przyprawami.

Sos taki idealnie nadaje się na górną warstwę zapiekanek, pasticcio oraz lazanii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.