Pasticcio – grecka zapiekanka z makaronem, wołowiną i beszamelem.

Składniki:

– 500 g makaronu penne ( z pszenicy durum )
– 150 g sera feta
– 2 jajka
– natka pietruszki
– 100 g sera cheddar
– sól

– farsz wołowy z przepisu – link poniżej

– sos beszamelowy z przepisu – link poniżej

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie odcedzamy z wody i przekładamy do większej miski.

Do makaronu dodajemy pokruszoną fetę, 2 świeże jajka, posiekaną natkę pietruszki w ilości według własnych upodobań oraz 4 łyżki sosu beszamelowego.

Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do większego naczynia żaroodpornego lub wysokiej formy do pieczenia.

Do farszu wołowego dodajemy również 4 łyżki beszamelu i po wymieszaniu wylewamy farsz na makaron.

Następnie wylewamy na górę pozostały beszamel, który posypujemy startym na dużych oczkach serem.

Pieczemy w piekarniku bez termo obiegu ( góra – dół ), w temp. 190 C do ładnego zarumienienia zapiekanki (około 30-40 minut).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.