Farsz wołowy do makaronu, zapiekanek oraz faszerowanych warzyw z piekarnika.

Składniki:

– 1 kg wołowiny
– 3 średnie cebule, 3 ząbki czosnku
– olej rzepakowy
– 500 ml bulionu wołowego lub warzywnego
– 80 g koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz czarny mielony, tymianek, oregano

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy i rozcieramy razem z solą na desce.

Cebulę solimy i smażymy na oleju, aż zmięknie.

Dodajemy do cebuli czosnek i po 2 minutach mięso wołowe.

Całość smażymy do czasu, aż z mięsa odparuje woda i wtedy wlewamy gorący bulion.

Mięso dusimy około 10 minut, a następnie dodajemy przecier i po kolejnych kilku minutach dodajemy przyprawy w ilości pod własny smak.

Farsz gotujemy jeszcze kilka minut, żeby zredukować nadmiar płynu.

Farsz możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu, zapiekanek z makaronem lub do nadziewania pieczonych bakłażanów, cukinii i papryki.

Zamiast koncentratu pomidorowego możemy wykorzystać pomidory świeże lub z puszki, ale wtedy musimy dłużej odparowywać płyn, żeby farsz nie był zbyt rzadki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.