Śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem.

Składniki:

– 800 g solonych filetów matiasa
– 2 średnie cebule lub 1 duża
– 1 jabłko
– 400 g śmietany 18 %
– 1 łyżka z górką majonezu
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól, pieprz, cukier
– liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć zmieniając kilka razy wodę, osuszyć i pokroić na dowolne kawałki.

Cebulę pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 10 minut.

Pokrojone kawałki śledzia wymieszać z cebulą, dodać ocet, 2-3 listki laurowe i 5-6 kulek ziela angielskiego.

Wszystko przełożyć do garnka lub słoika, zakryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

Na drugi dzień przełożyć do miski, wybrać liście i ziele, dodać jabłko starte na dużych oczkach, śmietanę, majonez oraz przyprawy i cukier.

Wymieszać wszystko i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.