Karp zapiekany w sosie śmietanowo – cebulowym.

Składniki:

– 1 karp ( mały lub pół dużego )
– sól, pieprz cytrynowy
– skrobia ziemniaczana lub mąka pszenna
– olej rzepakowy

– 800 ml śmietany 30 %
– sól, pieprz czarny mielony
– 4 większe cebule, masło

Sposób przygotowania:

Rybę oczyszczamy i myjemy, a następnie kroimy w dzwonka i na pół.

Przyprawiamy kawałki ryby solą, pieprzem cytrynowym, obtaczamy w skrobi ziemniaczanej lub mące pszennej i obsmażamy z każdej strony na oleju.

Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Cebulę kroimy w pół plasterki, solimy i smażymy na maśle do zeszklenia.

Wlewamy śmietanę i po 3 minutach duszenia cebuli na małym ogniu dodajemy pieprz w ilości według własnego smaku ( sos powinien być wyrazisty w smaku ).

Następnie całość gotujemy około 4-5 minut i doprawiamy solą.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu, a następnie układamy rybę i polewamy resztą sosu.

Całość przykrywamy folią aluminiową, matową stroną na zewnątrz.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C ( bez termo obiegu ) około 15 minut, a następnie ściągamy folię i dopiekamy około 7 minut.

Możemy w ten sposób zrobić dowolną ulubioną rybę.

UWAGA – Zalety błyszczącej i matowej strony foli aluminiowej:

Błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Gdy chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas owijamy ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną od środka.

Jeśli chcemy, by potrawa, np. kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, wówczas owijamy ją w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Wówczas nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.