Sernik z brzoskwiniami, skórką pomarańczową oraz polewą czekoladową.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 6 jajek ( osobno żółtka i białka ) – jajka w temp. pokojowej
– 1,5 kg mielonego twarogu ( może być gotowy ser z wiaderka na sernik )
– cukier o smaku pomarańczowym ( 30 g )
– 1 szklanka cukru ( 250 g )
– 150 g miękkiego masła
– po 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i mąki pszennej

– puszka brzoskwiń ( 300 g ), kandyzowana skórka pomarańczowa ( 50 g )

Sposób przygotowania:

Najpierw ucieramy mikserem masło, cukier, żółtka oraz cukier pomarańczowy, a następnie dodajemy ser oraz mąkę i skrobię ziemniaczaną.

Dodajemy odsączone z płynu i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie oraz skórkę pomarańczową i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na koniec do masy serowej – całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Masę serową wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 70 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około pół godziny.

Rozmiar mojej blachy do pieczenia – 36 x 26 x 7 cm.

Na wystudzony sernik wylewamy polewę czekoladową np. zrobioną z połowy przepisu – link poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.