Zalewa z karmelem do kardinadli z harynka ( śledzi ) lub na brateringi.

Składniki:

– 2 l wody
– 125 ml octu 10 % (spirytusowy) – pół szklanki o poj. 250 ml
– 8 łyżek cukru
– 2 łyżki soli
– 2 cebule
– 5 listków laurowych, 8 kulek ziela angielskiego
– pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach

Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy i dodajemy pokrojone w półplasterki 2 cebule, sól, 4 łyżki cukru, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz ocet i ponownie całość zagotowujemy.

Z 4 łyżek cukru robimy karmel rozpuszczając go i podgrzewając w małym garnku na małym ogniu.

Do gotowego karmelu wlewamy ostrożnie ( żeby się nie poparzyć ) część zalewy, a następnie po wymieszaniu wlewamy karmel do pozostałej zalewy i ponownie całość zagotowujemy.

Zalewę studzimy i wykorzystujemy ją do smażonych śledzi zielonych (brateringi) lub kardinadli z harynka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.