Kardinadle z harynka ( śledzi ).

Potrawa bardzo popularna na Górnym Śląsku oraz Opolszczyźnie.

Kardinadle to kotlety mielone ze śledzi, a nazwa w zależności od regionu Śląska może sie różnić i brzmieć karminadle lub karbinadle.

Potrawa często gości na stole Wigilijnym ( szczególnie w zalewie octowej z karmelem ) lub podawana jest w Wielki Piątek.

Kardinadle są też bardzo dobre na co dzień podane na obiad z kartoflami, kapustą zasmażaną lub dowolną surówką.

Składniki:

– 600 g zielonych śledzi ( filety ) – mogą być mrożone
– 600 g matiasa 
– 2 jajka, cebula
– czerstwa bułka, mleko
– bułka tarta
– olej rzepakowy
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Matiasy należy wymoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny (zmieniając wodę ze 2 razy).

Po wymoczeniu odciskamy z nich wodę przez papierowe ręczniki.

Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Śledzie ( matiasy oraz zielone ) po oczyszczeniu mielimy w maszynce, a następnie dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, 2 jajka i całość wyrabiamy.

W trakcie dodajemy trochę bułki tartej, żeby masa była bardziej zwarta oraz przyprawiamy pod własny smak pieprzem i solą.

Wkładamy masę śledziową do lodówki na około 1,5 godziny, a następnie robimy kulki, panierujemy je w bułce tartej i spłaszczone kardinadle smażymy na oleju z obu stron do ładnego zarumienienia.

Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.