Bezglutenowy chleb z niepalonej kaszy gryczanej.

Składniki:

– 600 g kaszy gryczanej niepalonej
– 15 g soli
– woda

Sposób przygotowania:

Kaszę płuczemy i zalewamy letnią przegotowaną wodą (około 800 ml) i zostawiamy po przykryciem na 12 godz.

Po tym czasie mieszamy kaszę i jeżeli jest za gęsta to dolewamy wodę ( kasza ma być cała przykryta).

Odstawiamy na kolejne 12 godz.

Po upływie czasu odlewamy nadmiar wody, dodajemy sól i namoczoną kaszę miksujemy blenderem (powstanie płynna konsystencja).

Powstałą masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 12 godz – ciasto nam delikatnie urośnie.

Pieczemy bez termo obiegu w temp 200 C około 1 godz.

Chleb ma wypieczoną skórkę, a w środku jest wilgotny – ma specyficzny smak i nie każdemu może przypaść do gustu – żeby się przekonać trzeba go po prostu samemu upiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.