Domowa pizza z szynką, salami, pieczarkami, żółtym serem oraz ketchupem z pomidorów.

Przepis na tradycyjną blachę z piekarnika.

Składniki:

– po 100 g szynki i salami w plasterkach
– 200 g pieczarek , 2 cebule
– 300 g żółtego sera królewskiego z Sierpca
– słodka papryka mielona, oregano
– dowolny ulubiony ketchup lub sos pomidorowy

Składniki na ciasto:

– 3 szklanki białej mąki pszennej lub orkiszowej – typ od 450 do 700
– 40 g świeżych drożdży
– 1 szklanka ciepłej wody
– pół szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki cukru

– do odmierzania wykorzystano szklankę o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania:

Do garnuszka 1 l wlewamy olej, szklankę ciepłej wody, w której rozpuszczamy świeże drożdże oraz cukier i odstawiamy zaczyn na 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.

Do przesianej mąki dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto ręcznie na stolnicy lub blacie kuchennym podsypując sobie mąką, aż ciasto będzie elastyczne.

Następnie ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczka lnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto zbijamy pięścią, wałkujemy i nakładamy na wysmarowaną olejem blachę z wyposażenia piekarnika.

Następnie nakłuwamy ciasto widelcem, odstawiamy na 10-15 minut i smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym oraz nakładamy szynkę i salami w plasterkach oraz podsmażone pieczarki i pokrojoną w pół plasterki cebulę.

Całość posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem wymieszanym wcześniej ze słodką papryką i oregano.

Pieczemy bez termo obiegu (góra – dół) na drugiej półce piekarnika od dołu w temp. 190 C około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.