Placek kartoflany z zasmażaną kapustą kiszoną oraz pieczarki z cebulą w śmietanie.

Składniki na placki dla 4 osób:

– 800 g kartofli po obraniu ze skórki
– 1 średnia cebula
– 2  jajka
– 4 łyżki mąki pszennej ( można dać trochę więcej w zależności od konsystencji po wymieszaniu )
– sól, pieprz czarny mielony

– olej rzepakowy lub smalec

Farsz robimy z połowy składników – przepis poniżej w linku.

Sposób przygotowania:

Obrane kartofle oraz cebulę trzemy na tarce z małymi oczkami.

Dodajemy mąkę, jajka, pieprz, sól i mieszamy, a następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy pieprzem i solą.

Na patelnię z rozgrzanym olejem lub smalcem nakładamy porcję tartych kartofli i formujemy placek o średnicy około 15 cm. Następnie na placek nakładamy 2-3 łyżki zasmażanej kapusty z boczkiem i przykrywamy całość drugą trochę mniejszą porcją tartych kartofli ( w sumie 1/4 całości masy kartoflanej na 1 placek ).

Smażymy na małym ogniu, żeby placek zbyt szybko się nie przypiekł przewracając go ze dwa razy z każdej strony.

Po usmażeniu odsączamy placek z tłuszczu na papierowym ręczniku.

W trakcie tarcia kartofli pojawi się płyn (ilość zależy od gatunku użytych kartofli) i jeżeli jest go dużo to można odlać do miseczki i po odstaniu wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie dodać z powrotem do masy (używamy wtedy mniej mąki).

Moja propozycja podania z pieczarkami i cebulą w śmietanie – przepis poniżej w linku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.