Kurczak z warzywami, pieczarkami i ryżem.

Składniki:

– 2 cukinie ( waga około 700 g )
– 3-4 marchewki ( waga około 350 g )
– 2 kalarepy ( waga około 350 g )
– 600 g pieczarek
– 3 duże filety z kurczaka
– masło, olej rzepakowy
– 30 g miodu
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka słodka
– 300 g ryżu basmati ( 1,5 szklanki )

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy na sypko.

Ryż płuczemy ( najlepiej na sicie ) pod zimną wodą, wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą ( 3 szklanki ) dodając również 1/3 łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż na powierzchni powstaną kratery. Rozchylamy gotujący się ryż łyżką i jeżeli na dnie garnka nie ma już wody to zdejmujemy z palnika. Do garnka wlewamy zimną wodę, mieszamy ryż i wylewamy na duże sito – jeszcze raz przepłukujemy i odstawiamy na bok.

Marchewkę oraz kalarepę obieramy z skórki i kroimy w słupki na długość około 5 cm, cukinię kroimy w pół plasterki na grubość 0,5-07 cm.

Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i smażymy na oleju do czasu, aż się zarumienią.

Pieczarki kroimy w pół plasterki i smażymy na maśle.

Na woku lub w większym garnku rozpuszczamy 80 g masła oraz wlewamy 3 łyżki oleju, a następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę i dosyć często ją mieszamy, po 3 minutach smażenia dodajemy kalarepę i po kolejnych 5 minutach cukinię.

Wszystko razem dusimy 2-3 minuty i dodajemy usmażone wcześniej pieczarki.

Następnie po kilku minutach dodajemy ryż i po wymieszaniu usmażone kawałki kurczaka.

Całość ponownie mieszamy, dodajemy miód oraz przyprawiamy pod własny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.