Pomidorowa z ryżem na wołowinie.

Składniki na 6 l zupy:

– 2 butelki przecieru pomidorowego
– 600 g wołowiny
– por, seler, 2 pietruszki
– 4 średnie marchewki
– 200 ml śmietany 18 %  do zup
– sól, cukier, domowa jarzynka lub vegeta, maggi

– ugotowany ryż

Sposób przygotowania:

Do większego garnka ( 7 l ) wlewamy 5 l zimnej wody i dodajemy wołowinę.

Jak zacznie się gotować zmniejszamy płomień pod palnikiem i zbieramy szumowinę, a następnie po 30 minutach dodajemy por, seler, pietruszki oraz pokrojone na połówki lub ćwiartki marchewki.

Dodajemy łyżkę soli, 2 łyżki jarzynki i gotujemy na małym ogniu około 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy.

Gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu i wyciągamy z zupy seler, por oraz pietruszki, a następnie zabielamy zupę śmietaną oraz po ponownym zagotowaniu doprawiamy przyprawami już pod własny smak.

Podajemy z ryżem, makaronem lub lanymi kluskami oraz siekaną pietruszka dla tych co lubią.

Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.

Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.

Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.