Kotlety schabowe panierowane w cieście piwnym.

Składniki:

– 1 kg schabu bez kości
– 250 ml jasnego piwa
– mąka pszenna
– 3 jajka
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Schab kroimy na kotlety, a następnie rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.

Do miski wsypujemy 6 łyżek mąki, wbijamy jajka i wlewamy cześć piwa – mieszamy trzepaczką dodając resztę piwa i mąki na tyle, żeby ciasto było nadal lejące i 2 razy gęstsze od naleśnikowego.

Do ciasta podczas mieszania dodajemy płaską łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki słodkiej papryki.

Ciasta starczy na około 1 kg mięsa.

Przyprawione kotlety obtaczamy w mące pszennej, a następnie w cieście i smażymy na oleju rzepakowym.

Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.