Sos z boczniaków, cebuli, koperku i pietruszki.

Boczniaki to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z przedwczesnym starzeniem się.

Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.

Składniki:

– 750 g boczniaków
– 2 większe cebule
– po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
– 1 duża łyżka masła
– 500 g śmietany kremówki 36 %
– 500 ml przegotowanej wody
– sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Boczniaki czyścimy i kroimy kapelusze w paseczki.

Nóżki również możemy pokroić i wykorzystać do potrawy, ale będziemy musieli wtedy trochę dłużej gotować, gdyż są od kapeluszy twardsze.

Cebulę kroimy w pół plasterki, a koperek i pietruszkę siekamy.

Pokrojone boczniaki gotujemy w garnku na niewielkim ogniu, aż woda odparuje, a następnie dodajemy 1 łyżkę masła i po kilku minutach smażenia na niewielkim ogniu dodajemy pokrojoną cebulę.

Dolewamy gorącą wodę i Jak cebula zmięknie to potrawę przyprawiamy wstępnie pieprzem ziołowym oraz solą, a następnie wlewamy śmietanę.

Wszystko dusimy na małym ogniu kilka minut i jak boczniaki są miękkie to dodajemy posiekany koperek, natkę pietruszki oraz przyprawiamy już pod własny smak solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Gotową potrawę możemy podać z makaronem, kartoflami, kaszą lub ryżem jako danie jarskie lub jako dodatek do dań mięsnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.