Szałot kartoflany ze śledziami, jabłkami, cebulą i jajkami.

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

– 1,2 kg kartofli
– 4 filety solonych matiasów ( około 450 g )
– 6 jajek
– 2 jabłka ( polecam szarą renetę )
– 2 średnie cebule ( może być żółta i czerwona ) lub szczypiorek
– 3-4 średnie ogórki kiszone
– 2-3 ząbki czosnku
– po 1,5 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka ulubionej musztardy
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w łupinach (bez dodatku soli), śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, a jajka gotujemy na twardo.

Po ugotowaniu kartofle studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w dowolną kostkę. Śledzie płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w podobną kostkę jak kartofle. 

Ugotowane i obrane ze skorupek jajka, ogórki kiszone, obrane ze skórki i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka oraz cebulę kroimy w mniejszą kostkę (cebulę lekko solimy).

Czosnek miażdżymy, drobno kroimy i rozcieramy na desce, solimy i dodajemy do zmieszanego majonezu z jogurtem i musztardą.

Pokrojone warzywa, śledzie i jajka zalewamy sosem, mieszamy, doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Szałot jest najlepszy na drugi dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.