Gałuszki – kluseczki.

Składniki:

– 400 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– 2/3 szklanki mleka
– sól

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pół szklanki mleka, 2 żółtka i 1/3 łyżeczki soli.

Wszystko dokładnie mieszamy i jeżeli jest taka potrzeba to w trakcie wyrabiania ciasta dolewamy jeszcze mleko, a następnie lepimy małe kluseczki wielkości orzecha włoskiego.

Gotujemy kluski w osolonym wrzątku około 7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię i ponownego zagotowania wody ( najlepiej pod koniec gotowania wyłowić jedną i spróbować ).

Kluseczki są lekko twardawe dlatego nie polecam dodawać całych jajek, bo będą jeszcze twardsze.

Najlepsze w smaku są świeżo ugotowane.

Podajemy je z sosami mięsnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.