Zupa borowikowa na indyku z makaronem zacierkowym i kartoflami.

Składniki na około 6,5 litra gotowej zupy:

– 1 kg borowików
– 250 g makaronu zacierkowego

– 6 większych kartofli
– 3-4 średnie marchewki
– pół większego selera, 1 większa lub 2 mniejsze pietruszki
– por, pół pęczka pietruszki

– masło, 200 ml śmietany 18 %
– domowa jarzynka, sól, pieprz czarny mielony, 2 kostki rosołowe

– 3 indycze golonka o wadze około 1,3-1,4 kg

Sposób przygotowania:

Borowiki po oczyszczeniu i pokrojeniu w plasterki smażymy na maśle przyprawiając je pod koniec solą i pieprzem.

Do zimnej wody ( około 5 litrów ) wrzucamy indycze golonka, dodajemy 3 łyżeczki soli i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. W trakcie gotowania zbieramy szumowinę.

Następnie wyciągamy indyka – mięso po obraniu możemy zamrozić i wykorzystać później jako farsz do krokietów, pyz, pierogów lub knedli.

Do gotowego wywaru mięsnego dodajemy obraną ze skórki pietruszkę, por oraz ćwiartkę selera i 2 płaskie łyżki domowej jarzynki lub vegety oraz uzupełniamy wodę ( około 1 litra wrzątku ).

Po około 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę kartofle oraz starte na dużych oczkach marchewki i startą pozostałą ćwiartkę selera.

Po kolejnych 5 minutach gotowania na małym ogniu dodajemy makaron zacierkowy, 2 kostki rosołowe i gotujemy kolejne 10 minut.

Dodajemy do zupy usmażone wcześniej borowiki i po zagotowaniu wyciągamy pietruszkę, seler oraz por, a następnie uzupełniamy garnek wrzątkiem.

Zupę doprawiamy pod własny smak przyprawami i zabielamy śmietaną hartując ją wcześniej w dwóch chochlach gorącej zupy.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i po ponownym zagotowaniu zupa jest gotowa.

Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.

Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.

Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.