Zapiekanki z jajecznicą, pieczarkami i mozzarellą.

Składniki dla 4 osób:

– 1 duża bagietka ( około 60 – 70 cm długości )
– 400 g pieczarek
– 200 g mozzarelli
– 2 średnie cebule
– masło czosnkowe
– masło
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, bazylia suszona

– 8 jajek
– szczypiorek
– masło, sól

Sposób przygotowania:

Bagietki kroimy na pół, a następnie wzdłuż.

Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na maśle – pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na maśle do zeszklenia.

Mozzarellę trzemy na tarce z dużymi oczkami, a następnie przyprawiamy papryką, bazylią i całość mieszamy.

Do usmażonych pieczarek dodajemy cebulę i przez chwile razem smażymy, a następnie odstawiamy, żeby lekko wystygły.

Z jajek smażymy na maśle jajecznicę do której na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.

Bagietki smarujemy masłem czosnkowym, a następnie nakładamy na nie jajecznicę, pieczarki z cebulą i mozzarellę.

Zapiekanki pieczemy do ładnego zarumienienia w piekarniku nastawionym na 200 C ( bez termo obiegu ).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.