Kasza gryczana z pieczarkami oraz świeżymi i suszonymi pomidorami.

Składniki:

– 1 szklanka palonej kaszy gryczanej – około 200-220 g ( szklanka 250 ml )
– 1 duży pomidor
– 300 g pieczarek
– 1 duża cebula
– 8 suszonych pomidorów w oliwie
– 500 ml bulionu warzywnego
– masło
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w plasterki i smażymy na maśle.

W trakcie smażenia pieczarek dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę, którą solimy.

W międzyczasie należy sparzyć świeżego pomidora, a następnie obrać go ze skórki i pokroić w kostkę.

Pomidory suszone kroimy w paski.

Po usmażeniu pieczarek i cebuli przekładamy całość do garnka.

Kaszę gryczaną przepłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy do garnka z pieczarkami i cebulą.

Całość zalewamy 350 ml gorącego bulionu i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Do gotującej kaszy dodajemy pomidory oraz wlewamy resztę bulionu i gotujemy pod częściowym przykryciem około 4 minut, a następnie ściągamy pokrywkę i dogotowujemy około 6-8 minut często mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn.

Czas zależy od tego, czy pomidor miał w sobie dużo płynu.

W trakcie gotowania bez przykrycia doprawiamy kaszę pod własny smak solą i pieprzem.

Po ugotowaniu garnek przykrywamy pokrywką, a następnie owijamy w ręcznik i odkładamy na 15 minut.

Po tym czasie kasza jest gotowa – można ją jeść samodzielnie jako jarskie danie lub podać jako dodatek do mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.