Buraki ćwikłowe z papryką i cebulą do słoików.

Składniki:

– 4 kg buraków ćwikłowych
– 1 kg czerwonej papryki 
– 0,5 kg cebuli

– od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Składniki na zalewę:

– 1 szklanka wody ( szklanka o pojemności 250 ml )
– 1 szklanka cukru
– 3/4 szklanka octu spirytusowego 10 %
– 3/4 szklanki oleju rzepakowego
– 2 płaskie łyżki soli
– 3 listki laurowe
– 8 kulek ziela angielskiego 

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy do miękkości, a następnie po wystudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami.

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy.

Do gorącej zalewy dodajemy cebulę oraz paprykę i całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut, a następnie odstawiamy na 5 minut.

Do startych buraków wlewamy zalewę razem z papryką i cebulą.

Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pieprz ( pod własny smak ) i nakładamy do słoiczków dolewając do każdego pozostały na dnie miski sok.

Słoiki zakręcamy zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą lub piekarniku.  

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy 10 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

W piekarniku pasteryzujemy w temp. 130 C około 45 minut.

Na bieżąco gotowe do spożycia po około 10 dniach. Natomiast przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu ponad rok.

Z przepisu wyjdzie 14-15 słoiczków o pojemności 0,35 l.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.