Rolady z fileta kurczaka nadziewane kurkami.

Składniki:

– filety z kurczaka ( 1 średni filet – 2 rolady )
– olej
– bułka tarta, mąka pszenna lub orkiszowa
– jajka
– sól, pieprz czarny mielony

– farsz z kurek – przepis w linku poniżej ( w zależności od wielkości rolad starczy na 10 – 12 sztuk )

Sposób przygotowania:

Z fileta oddzielamy polędwiczkę ( można ją usmażyć osobno ), a następnie kroimy wzdłuż na pół (z jednego fileta robimy dwie roladki, chyba, że są duże to trzy) – delikatnie rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Nakładamy farsz z kurek na rozbitych filetach, zwijamy roladki i panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażymy na małym ogniu i trochę głębszym gorącym oleju obracając je tak, żeby podczas smażenia równomiernie się zarumieniły z każdej strony.

Po usmażeniu odsączamy rolady na papierowych ręcznikach.

Bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.