Drobiowe kotlety mielone z dodatkiem ryżu, marchewki i natki pietruszki.

Składniki:

– 1,5 kg filetów z kurczaka
– 200 g ryżu basmati ( 1 szklanka 250 ml )
– 4 średnie cebule
– 2 średnie marchewki
– 1 mały pęczek natki pietruszki
– 2 jajka
– kasza manna
– olej rzepakowy
– bułka tarta
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Ryż powinniśmy przed ugotowaniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie na 1 szklankę ryżu wlać 2 szklanki zimnej wody – osobiście dodaję jeszcze dużą szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ( nie mieszamy ) około 12 minut. Sprawdzamy delikatnie rozchylając łyżką, czy na dnie jest jeszcze woda – powinno zostać minimum, wtedy wyłączamy gaz i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.

Garnek przykrywamy pokrywką i wkładamy pod koc lub poduchę na 20 minut.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Filety drobiowe mielimy w maszynce, marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami, a natkę siekamy.

W dużej misce lub garnku mieszamy mięso z letnim, ugotowanym ryżem dodając jajka, usmażoną cebulę, marchewkę i natkę pietruszki, a następnie doprawiamy całość pod własny smak solą oraz pieprzem.

Jeżeli masa jest zbyt luźna to dodajemy trochę kaszy manny.

Robimy kule, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie formujemy kotlety i smażymy na oleju rzepakowym.

Po usmażeniu odsączamy kotlety z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Część gotowych kotletów możemy zamrozić.

Marchewkę możemy zmielić razem z mięsem, wtedy będzie mniej wyczuwalna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.