Papryka w zalewie z ketchupem.

Składniki:

– 1 kg papryki w różnych kolorach
– 300 g cebuli

– po 1 listku laurowym i po 2 kulki ziela angielskiego na słoik

Składniki na zalewę:

– 1/4 szklanki octu spirytusowego 10 % ( szklanka 250 ml )
– 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
– 1/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki ketchupu
– 1 płaska łyżeczka soli

Można użyć ketchupu łagodnego, ostrego lub pomieszać oba.

Można wykorzystać również domowy ketchup z moich przepisów poniżej:

Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy, a następnie wycinamy gniazda i kroimy na 3-4 cm paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.

W garnku mieszamy składniki na zalewę i wrzucamy paprykę oraz cebulę.

Gotujemy całośc na niewielkim ogniu około 8-10 minut.

Następnie wkładamy do każdego słoika po 1 listku laurowym i po 2 kulki ziela angielskiego oraz nakładamy gorącą paprykę.

Słoiki zakręcamy, a następnie i pasteryzujemy 15 minut w garnku z wodą i wyłożoną na dnie gazą lub 35 minut w piekarniku, w temperaturze 130 C.

Słoiki wyciągamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy na drewnianą deseczkę, na 30 minut.

Z podanych proporcji wyjdą 3 słoiki o pojemności 500 ml.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.