Rosół z lanymi kluskami ( ajlaufem ) na wołowinie i indyku.

Składniki na około 6 litrów:

– 300 g wołowiny ( szponder, łopatka )
– 1 podudzie z indyka
– por, 2 pietruszki, seler ( w sezonie z liśćmi )
– 3 – 4 średnie marchewki 
– przypalona cebula
– 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
– jarzynka domowa lub vegeta, sól, maggi , pieprz czarny mielony lub pikantna mieszanka z pieprzem firmy Kotanyi.

– garnek 7 litrowy

– lane kluski ( ajlauf )

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy około 5 litrów zimnej wody, wkładamy mięso, a następnie jak się woda zagotuje zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy bez przykrycia około 45 minut zbierając delikatnie powstałą szumowinę.

Dodajemy pokrojone w słupki marchewki oraz w całości pietruszkę, przekrojony seler z liśćmi, por, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, 3 łyżeczki soli i dalej gotujemy na minimalnym ogniu około 2 godzin.

W trakcie gotowania uzupełniamy wrzątkiem ubytek wody, a pod koniec po wyciągnięciu warzyw ( oprócz marchewki ) doprawiamy rosół jarzynką, solą i maggi.

Mięso możemy zjeść w rosole lub wykorzystać je po zmieleniu jako farsz do pierogów, knedli lub pyz.

Rosół podajemy z lanymi kluskami ( ajlaufem ) oraz świeżo zmielonym pieprzem lub pikantną mieszanką z pieprzem firmy Kotanyi. 

Jeżeli nie mamy ochoty jeść rosół kilka dni to możemy na drugi dzień zrobić na nim pomidorową, krupnik, jarzynową, ryżową lub kapuśniak ze świeżej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.