Lane kluski – ajlauf.

Składniki dla 2 osób:

– 2 średnie jajka
– 4 łyżki jasnej mąki pszennej
– sól do gotowania

Sposób przygotowania:

Jajka z mąką i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.

Są dwa sposoby ugotowania lanych klusek (po śląsku ajlaufu).

Pierwszy to wylewanie gotowej masy cienkim strumykiem na osolony wrzątek i gotowanie około 2 minut, po czym wyławiamy kluski i dodajemy na talerz do gorącego rosołu.

Drugi sposób to bezpośrednie lanie ciasta do rosołu.

Różnice w smaku są niewielkie, natomiast w wyglądzie potrawy znaczne.

Jeżeli kluski ugotujemy osobno i dodamy na talerz do rosołu to będzie on nadal klarowny.

Jeżeli kluski wlejemy bezpośrednio do rosołu pod koniec jego gotowania to zrobi nam się mętny.

Lane kluski możemy wykorzystać również do gorącego mleka lub jako samodzielną potrawę podsmażając je na wędzonej słoninie lub smalcu ze skwarkami i posypując twarogiem na talerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.