Kalafior i buraki ćwikłowe w zalewie.

Przepis na 4-5 słoików 0,5 l w zależności od wielkości kalafiora.

Składniki:

– 1 średni kalafior
– 2 buraki ćwikłowe ( trochę większe od piłki do tenisa ziemnego )
– liście laurowe
– ziele angielskie
– gorczyca żółta lub biała

Składniki na zalewę – ilość zalewy starczy na 5 słoików 0,5 l:

– 3 szklanki wody ( szklanka 250 ml )
– 1 szklanka octu 10%
– 2/3 szklanki cukru
– 1 szklanka wywaru z gotowania buraków
– 1,5 łyżki soli kamiennej nie jodowanej

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy ze skórki, kroimy w większą kostkę i gotujemy około 30 minut w osolonym wrzątku – pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę octu dla zachowania ładnego koloru. Zostawiamy 1 szklankę wody, w której gotowały się buraki.

Kalafior dzielimy na różyczki i blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2,5 minuty od ponownego zagotowania wody, a następnie wyciągamy i wkładamy na chwilę do zimnej wody.

Kalafior i buraki wkładamy do wyparzonych słoików, dodajemy na każdy słoik po 1 liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i około 10 kulek gorczycy.

Wodę, wywar z buraka, cukier i sól zagotowujemy – ocet wlewamy do wrzątku i ponownie zagotowujemy.

Zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub piekarniku.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 7 minut.

W piekarniku pasteryzujemy w temp. 130 C około 30 minut.

Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem na 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.