Marchewka z kalarepą na gęsto.

Składniki dla 4-6 osób:

– 800 g marchewki, 800 g kalarepy ( 2 – 3 szt )
– 100 g śmietany 18%
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól, cukier

Sposób przygotowania:

Marchewkę i kalarepę obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.

Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą na wysokość 3/4 warzyw.

Dodajemy na początek 2 płaskie łyżeczki soli i 5 łyżeczek cukru.

Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem, aż warzywa będą na pół twarde i dodajemy ciągle mieszając śmietanę.

Kiedy marchewka i kalarepa pomału nam się gotuje robimy na patelni zasmażkę z masła i mąki – po kilku minutach smażenia (często mieszamy, żeby się nie przypaliła) kolor ma być podobny do tego jak na zdjęciu.

Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy zasmażkę, a następnie mieszając gotujemy około 2-3 minuty próbując w międzyczasie i ewentualnie doprawiając cukrem i solą pod własny smak.

Jeżeli po dodaniu zasmażki potrawa będzie dla nas zbyt gęsta możemy dolać niewielką ilość wrzątku i ponownie całość zagotować ( robimy to przed ewentualnym doprawianiem, żeby nam nie uciekł smak ).

Zamiast zasmażki z mąki możemy obrać dużego kartofla, a następnie zetrzeć go na drobnych oczkach i dodać całość na kilka minut przed końcem gotowania.

Smak będzie trochę inny, ale również bardzo dobry.

Podajemy jako ciepły warzywny dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.