Marchewka z kalarepą na gęsto.

Składniki dla 4-6 osób:

– 800 g marchewki, 800 g kalarepy ( 2 – 3 szt )
– 100 g śmietany 18%
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól, cukier

Sposób przygotowania:

Marchewkę i kalarepę obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.

Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą na wysokość 3/4 warzyw.

Dodajemy na początek 2 płaskie łyżeczki soli i 5 łyżeczek cukru.

Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem, aż warzywa będą na pół twarde i dodajemy ciągle mieszając śmietanę.

Kiedy marchewka i kalarepa pomału nam się gotuje robimy na patelni zasmażkę z masła i mąki – po kilku minutach smażenia (często mieszamy, żeby się nie przypaliła) kolor ma być podobny do tego jak na zdjęciu.

Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy zasmażkę, a następnie mieszając gotujemy około 2-3 minuty próbując w międzyczasie i ewentualnie doprawiając cukrem i solą pod własny smak.

Jeżeli po dodaniu zasmażki potrawa będzie dla nas zbyt gęsta możemy dolać niewielką ilość wrzątku i ponownie całość zagotować ( robimy to przed ewentualnym doprawianiem, żeby nam nie uciekł smak ).

Zamiast zasmażki z mąki możemy obrać dużego kartofla, a następnie zetrzeć go na drobnych oczkach i dodać całość na kilka minut przed końcem gotowania.

Smak będzie trochę inny, ale również bardzo dobry.

Podajemy jako ciepły warzywny dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.