Zupa ryżowa z warzywami na jagnięcych żeberkach.

Składniki na około 6 litrów gotowej zupy:

– 4,5 litra wody
– 2 większe marchewki
– pietruszka ( korzeń ), por i mały seler z liśćmi
– 300-400 g wypłukanego białego ryżu 
– większy pęczek natki pietruszki
– domowa jarzynka w proszku lub vegeta, imbir mielony, sól, chili, maggi, pieprz czarny mielony

– jagnięce żeberka – ( na zdjęciach około 1,5 kg )

Żeberek może być mniej jeżeli po ugotowaniu chcemy je obrać z mięsa i wrzucić z powrotem do zupy.

Ja natomiast po ugotowaniu wywaru obrałem żeberka z mięsa, które zamroziłem ( w późniejszym czasie będzie to baza do farszu na pierogi lub krokiety ) – z około 1,5 kg żeberek otrzymałem 600 g mięsa.

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody wrzucamy żeberka i dodajemy 1 płaską łyżkę soli – gotujemy około 40 minut zbierając powstałą szumowinę.

Następnie wrzucamy por, obraną ze skórki pietruszkę i liście selera.

Po 10 minutach gotowania na małym ogniu wyciągamy żeberka, po następnych 10 minutach por, pietruszkę, liście selera i dodajemy starte na dużych oczkach marchewki i starty seler ( korzeń ) oraz wypłukany ryż, 2 płaskie łyżki domowej jarzynki lub vegety i gotujemy około 25 minut.

Dolewamy trochę wrzątku, żeby uzupełnić wyparowaną wodę i jeżeli chcemy to dodajemy obrane mięso jagnięce, 1 płaską łyżeczkę imbiru w proszku – po chwili próbujemy i ewentualnie przyprawiamy już pod własny smak jarzynką, chili, pieprzem oraz maggi.

Na koniec dodajmy 2/3 pęczka posiekanej natki pietruszki, a resztę wykorzystujemy później do posypania zupy na talerzu. 

Po dodaniu imbiru zupa będzie nas lekko rozgrzewać – jeżeli ktoś nie chce to może pominąć ten składnik.

W zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę w przepisie możemy zmieniać ilość ryżu od 300 do 400 g.

Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.

Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.

Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.