Surówka z młodej kapusty, marchewek, szczypiorku, koperku i majonezu.

Składniki:

– 1 mniejsza młoda kapusta lub pół dużej
– pół pęczka szczypiorku
– 3 średnie marchewki
– pół pęczka koperku
– pół małej puszki kukurydzy
– majonez
– cukier, sól, pieprz czarny

Jeżeli mamy dużą kapustę to z drugiej połówki możemy zrobić kapustę na gęsto lub kapuśniak.

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy na 25 minut.

Marchewkę po obraniu ze skórki trzemy na dużych oczkach, szczypiorek drobno kroimy, koperek siekamy, a kukurydzę odsączamy z płynu.

Kapustę mocno odciskamy i wylewamy wodę, dodajemy, marchewkę, szczypiorek, kukurydzę i całość mieszamy, a następnie dodajemy ulubiony majonez w ilości według własnego smaku.

Na koniec dodajemy koperek i możemy surówkę jeszcze przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.