Filety z kurczaka panierowane mące i cieście kukurydzianym.

Składniki:

– 4 pojedyncze filety z kurczaka ( około 1 kg )
– pół szklanki mleka
– mąka kukurydziana
– 3 jajka
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu kroimy w poprzek na 2 cm kawałki, które następnie rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

Do miski wsypujemy 6 łyżek mąki kukurydzianej, wbijamy jajka i wlewamy mleko – mieszamy trzepaczką dodając mąki na tyle, żeby ciasto było nadal lejące i 2 razy gęstsze od naleśnikowego.

Do ciasta podczas mieszania dodajemy 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i tyle samo słodkiej papryki.

Ciasta starczy na około 1 kg mięsa, ale jeżeli w trakcie panierowania okaże się jednak, że ciasta może zabraknąć to dolejmy trochę mleka i dosypmy trochę mąki.

Z ciasta które nam zostanie możemy usmażyć na koniec niewielki omlet.

Przyprawione filety z kurczaka obtaczamy w mące kukurydzianej i cieście, a następnie smażymy na oleju i po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.