Barszcz zabielany na króliku z włoską kapustą, kartoflami i fasolką szparagową.

Składniki:

– 1 kg buraków ćwikłowych
– wytrybowany z mięsa królik
– mała kapusta włoska, 250 g świeżej fasolki szparagowej
– mały seler z liśćmi, 2 pietruszki, 2 marchewki, por
– 6 większych kartofli
– domowa jarzynka lub vegeta, sól, liście laurowe, ziele angielskie
– sól, cukier, ocet jabłkowy lub sok z cytryny
– 250 ml słodkiej śmietany 18 % do zup
– pół pęczka koperku

Mięso z królika możemy wykorzystać na zrobienie poniższych potraw:

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w całości, aż będą w miarę miękkie i po częściowym wystudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami.

Marchew obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach, kartofle kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy.

Do wody ( około 3,5 l ) wkładamy szkielet królika, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.

Następnie zbieramy szumowinę i dodajemy obrany seler, pietruszkę, startą marchew i 1 łyżkę domowej jarzynki.

Gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut i dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, a po następnych 10 minutach wyciągamy pietruszkę, seler, por, szkielet królika i dodajemy fasolkę szparagową.

Następnie dodajemy poszatkowaną włoską kapustę, 3 listki laurowe i 8 kulek ziela angielskiego.

Po kolejnych 10 minutach dodajemy tarte buraki ćwikłowe.

Po chwili kiedy zupa ponownie się zagotuje dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego lub 3 łyżki soku z cytryny.

Dolewamy trochę wrzątku, żeby uzupełnić ubytek podczas parowania, a następnie gotujemy zupę na małym ogniu,aż warzywa będą miękkie.

Następnie wlewamy śmietanę i po ponownym zagotowaniu doprawiamy zupę solą, cukrem i ewentualnie octem (sokiem z cytryny) lub jarzynką.

Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Możemy zrobić zupę bez wlewania śmietany podczas gotowania i dodać ją dla chętnych już na talerzu ( używamy wtedy gęstej śmietany ).

Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.

Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.

Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.

Do zrobienia zupy możemy wykorzystać ugotowane świeże buraki ćwikłowe lub ze słoików np. z przepisów poniżej:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.