Bratkartofle z młodych kartofli, boczku i cebuli.

Potrawa popularna w Niemczech, na Śląsku, na Warmii i Mazurach, w Małopolsce, na Pomorzu oraz w miejscach, gdzie zaznaczyła swoja obecność niemiecka kultura.

Bratkartofle przygotowuje się wyłącznie z gotowanych kartofli.

Bratkartofle na Śląsku jadano najczęściej jesienią, zimą i wiosną do czasu pojawienia się młodych kartofli, które najczęściej polewało się masłem i posypywało pokrojonym koperkiem.

Natomiast bratkartofle popijano kwaśnym mlekiem lub maślanką i stanowiły też bardzo smaczny dodatek do innych dań np. sadzonych jajek, żuru, kiszonej kapusty czy śledzi.

W poniższym przepisie wykorzystano młode kartofle z koperkiem, które zostały z poprzedniego dnia.

Składniki dla 2 osób:

– 1 kg kartofli
– 200 g wędzonego boczku, 2 średnie cebule
– smalec
– sól

– duża patelnia

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepsze są z poprzedniego dnia – przechowywane w lodówce).

Wystudzone kartofle kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.

Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę.

Boczek smażymy z dodatkiem łyżki smalcu, a następnie wyciągamy go i na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojone kartofle.

Po wstępnym obsmażeniu kartofli dodajemy posoloną cebulę i całość smażymy co jakiś czas mieszając.

Na koniec dodajemy boczek i ponownie całośc przesmażamy kilka minut.

Podajemy z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.