Smażone filety z kurczaka.

Składniki:

– 2 filety z kurczaka
– pieprz ziołowy, papryka słodka, domowa jarzynka lub zamiennie vegeta
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Z filetów odcinamy nożem błony, tłuszcz i ewentualne chrząstki, a następnie myjemy je i osuszamy na papierowym ręczniku.

Przyprawiamy z obu stron jarzynką oraz pieprzem ziołowym i kładziemy na rozgrzany olej (olej ma przykrywać całe dno naczynia), a następnie wlewamy pół szklanki gorącej wody, przykrywamy patelnię lub rondel pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu.

Filety przewracamy co 5 minut i dolewamy za każdym razem po kilka łyżek wody, żeby za szybko się nie przypiekły i doszły w środku.

Po około 20-25 minutach filety przyprawiamy z obu stron słodką papryką i nadal smażymy około 10 minut (pod częściowym przykryciem) dolewając co jakiś czas po 3-4 łyżki wody regulując w ten sposób powolne rumienienie filetów.

Na sam koniec smażymy filety już bez bez przykrycia na pozostałym tłuszczu do zarumienienia jakie nam odpowiada.

Po usmażeniu możemy odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.