Boczniaki z żołądkami kaczymi w śmietanie.

Składniki:

– 1 kg boczniaków
– 1,2 kg żołądków kaczych
– 2 większe cebule
– 750 ml śmietany 18 %
– 50 g masła
– pół pęczka natki pietruszki
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Żołądki po oczyszczeniu gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie po wyciągnięciu z wody i częściowym wystudzeniu kroimy na plasterki.

Boczniaki po oczyszczeniu kroimy w paski ( bez twardych części ) i dusimy do czasu, aż wyparuje z nich cała woda.

Następnie dodajemy do boczniaków masło oraz po chwili cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy całość kilka minut.

Dodajemy pokrojone żołądki i ponownie smażymy na małym ogniu około 8 minut.

Następnie wlewamy śmietanę i po kilku minutach posiekaną pietruszkę.

Na koniec całość przyprawiamy pod własny smak solą pieprzem czarnym oraz pieprzem ziołowym.

Jeżeli potrawa jest za gęsta to możemy dolać przed przyprawianiem trochę wrzątku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.