Karminadle ( kotlety mielone ) z królika.

Karminadle to śląska nazwa kotletów mielonych przygotowywanych najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub z mięsa króliczego.

Z tuszki króliczej otrzymamy po wytrybowaniu z kości około 50 % czystego mięsa. Kości przydadzą się nam na zrobienie dowolnej zupy.

Składniki:

– 1 tuszka królicza o wadze około 2,5 kg ( po wytrybowaniu zostanie nam około 1,3 kg mięsa )
– 2 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 1 czerstwa duża bułka
– mleko
– bułka tarta
– sól, pieprz czarny mielony
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Mięso po wytrybowaniu z kości mielimy, bułkę namaczamy w garnuszku z mlekiem i przyciskamy czymś.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na oleju do miękkości, a czosnek siekamy i rozcieramy z solą.

Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, usmażoną cebulę, czosnek, jajka i całość wyrabiamy ręcznie doprawiając solą i pieprzem – w trakcie mieszania najlepiej spróbować surowe mięso, czy jest dobrze doprawione.

Formujemy z masy mięsnej średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i klepiemy na kotleciki.

Smażymy na oleju rzepakowym i odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Z powyższych proporcji wyjdzie nam około 20 – 22 szt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.