Kapusta młoda z marchewką i koperkiem na gęsto.

Składniki:

– 1 większa główka młodej kapusty
– 2 średnie marchewki
– mały pęczek koperku
– mąka pszenna
– masło
– sól, pieprz czarny mielony
– liść laurowy – 3 szt.
– ziele angielskie – 6 kulek

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a koperek siekamy.

Kapustę gotujemy na średnim ogniu w niewielkiej ilości wody (około 1/2 litra) z dodatkiem 3 listków laurowych i 6 kulek ziela angielskiego, a następnie jak będzie na pół miękka dodajemy marchewkę.

Kiedy kapusta będzie dla nas prawie idealna, jeżeli chodzi o jej miękkość to dodajemy zasmażkę, którą robimy na 2 łyżkach mąki i 2 łyżkach masła.

Na koniec przyprawiamy całość pieprzem i solą i dodajemy posiekany koperek.


Potrawę możemy jeść na ciepło jako samodzielne danie lub jako warzywny dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.