Koperty schabowe z brokułem i żółtym serem.

Składniki:

– 1,5 kg schabu wieprzowego
– 1 większy brokuł
– żółty ser w plastrach ( 2 plastry na 1 sztukę mięsa )
– jajka
– mąka pszenna
– bułka tarta
– smalec wieprzowy lub olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Brokuł dzielimy na większe części i blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od czasu gdy znów zacznie się gotować.

Następnie wyciągamy i wkładamy do zimnej wody na kilka minut, żeby był lekko twardawy i nie rozpadł się po czym odcedzamy na durszlaku lub większym sicie. 

Schab po oczyszczeniu z błony kroimy na plastry o grubości około 2 cm.

Każdy kawałek przed odkrojeniem nacinamy wcześniej w połowie (nie do końca), żeby mięso potem rozłożyć.

Każdy kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.

Na każdy kotlet kładziemy po 2 plastry ulubionego żółtego sera i kawałek brokułu.

Następnie składamy całość w koperty, spinamy szpikulcami lub wykałaczkami i panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Koperty smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu lub oleju, na małym ogniu do czasu ładnego zarumienienia, przewracając je kilka razy podczas smażenia.

Po usmażeniu odsączamy mięso na papierowych ręcznikach i przed podaniem usuwamy szpikulce lub wykałaczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.