Surówka z białej kapusty, marchewek, jabłek, szczypiorku oraz koperku.

Składniki:

– 1 główka białej kapusty ( waga około 1,4 kg )
– 2 większe marchewki
– 2 średnie jabłka
– pół pęczka szczypiorku oraz 3 łyżki koperku
– mała puszka kukurydzy konserwowej
– 3 łyżki majonezu
– 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści (głąb wyrzucamy), a następnie szatkujemy, wkładamy do garnka lub większej miski, solimy i mieszamy –  odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę, którą wylewamy.

Dodajemy obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach marchewki, jabłka, posiekany szczypiorek oraz odsączoną kukurydzę.

Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, dodajemy majonez w ilości według własnych preferencji i całość mieszamy.

Na koniec dodajemy koperek i doprawiamy surówkę solą oraz pieprzem pod własny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.