Podudzia z kurczaka gotowane i smażone w panierce z jajek oraz bułki tartej.

Potrawa była kiedyś bardzo popularna w niektórych częściach Małopolski skąd pochodzili moi przodkowie (nauczyłem się jej w dzieciństwie od babci). Na mięsie z kury gotowało się rosół, a żeby później wzbogacić smak ugotowanego mięsa to panierowało się je w roztrzepanych jajkach, bułce tartej i smażyło na oleju lub margarynie.

Składniki:

– podudzia z kurczaka
– jajka
– bułka tarta
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony lub słodka papryka

Sposób przygotowania:

Podudzia gotujemy w osolonej wodzie – po wyciągnięciu z wody studzimy je i ściągamy skórkę, którą wyrzucamy – jeżeli ktoś lubi to może jej nie ściągać.

Możemy ugotować je dzień wcześniej i schować do lodówki.

Wystudzone podudzia przyprawiamy pieprzem lub słodką papryką – nie solimy ponieważ były ugotowane w osolonej wodzie i to wystarczy.

Następnie podudzia panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej oraz smażymy z każdej strony na większej ilości oleju, na małym ogniu.

Po usmażeniu odsączamy mięso z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Oczywiście możemy skomponować własna panierkę wykorzystując zamiast bułki tartej pokruszone płatki kukurydziane, mąkę oraz ulubione przyprawy i zioła.

W ten sam sposób możemy panierować ugotowane skrzydełka, udka, kawałki żebra z mięsem oraz drobiowe żołądki i wątróbkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.