Sos pieczeniowo – grzybowy z suszonymi podgrzybkami i cebulą.

Składniki:

– 5 średnich cebul
– sól, pieprz, domowa lub kupna jarzynka
– 100 g suszonych podgrzybków lub innych grzybów
– 250 g śmietany 18 %
– mąka pszenna

– tłuszcz po smażeniu mięsa

Sposób przygotowania:

Suszone podgrzybki dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy 2 litrami przegotowanej chłodnej wody i odstawiamy na kilka godzin, żeby namokły ( najlepiej na całą noc ).

Sos robimy na bazie pozostałego tłuszczu po smażeniu mięsa.

Cebulę kroimy w pół plasterki, a następnie wrzucamy do garnka z tłuszczem, solimy, przyprawiamy pieprzem i smażymy kilka minut.

Podgrzybki odsączamy z wody, której nie wylewamy ( zagotowujemy ją ) i następnie po pokrojeniu większych kawałków dodajemy do cebuli.

Całość smażymy kilka minut i zalewamy 1,5 l gorącej wody po moczeniu grzybów – jeżeli nam zabraknie wody to dolewamy wrzątek.

Gotujemy na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem do czasu, aż grzyby będą miękkie.

W trakcie gotowania uzupełniamy wyparowaną wodę i doprawiamy solą, pieprzem oraz jarzynką lub vegetą

Na koniec zagęszczamy sos śmietaną zmieszaną z mąką (3 płaskie łyżki) – podczas wlewania najlepiej przecierać ją przez sitko i mieszać często sos, żeby nie zrobiły się grudki.

Jeżeli wsypało nam się za dużo mąki do śmietany to wystarczy dolać trochę zimnej wody i ponownie wymieszać przed zagęszczeniem sosu.

Po zagotowaniu sos jest gotowy i wtedy możemy do niego włożyć wcześniej smażone mięso ( rolady, bitki, pieczeń ) i razem dusić kilkanaście minut, aż mięso będzie miękkie.

Sos, który nam zostanie możemy zamrozić i wykorzystać do innych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.