Kasza jaglana na mleku z miodem i masłem.

Składniki dla 3 osób:

– 1 szklanka kaszy jaglanej ( szklanka 250 ml )
– 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
– 1 szklanka gorącego mleka ( szklanka 250 ml )
– 1 i 1/2 łyżki masła
– 1 i 1/2 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną należy kilka razy sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się gorzkiego smaku. Można to zrobić przelewając ją na sicie lub zalewając kaszę w garnuszku i wylewając po chwili wrzątek przez sitko.

Następnie zalewamy kaszę w garnku gorącym mlekiem i gorącą wodą, dodajemy pół łyżeczki soli, miód oraz masło (po 1 i 1/2 łyżki) i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu podobnie jak ryż.

Kiedy powstaną kratery i będzie już minimum wody to całość mieszamy, a następnie zawijamy garnek w ręcznik i wkładamy pod koc na 20 minut żeby kasza doszła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.