Jabłka na maśle i miodzie z kaszą jaglaną.

Składniki dla 3 osób:

– 1 szklanka kaszy jaglanej ( szklanka 250 ml )
– 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
– 1 szklanka gorącego mleka ( szklanka 250 ml )
– 1 i 1/2 łyżki masła
– 1 i 1/2 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki soli

– 3 duże jabłka
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki masła + 4 łyżki śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną należy kilka razy sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się gorzkiego smaku. Można to zrobić przelewając ją na sicie lub zalewając kaszę w garnuszku i wylewając po chwili wrzątek przez sitko.

Następnie zalewamy kaszę w garnku gorącym mlekiem i gorącą wodą, dodajemy pół łyżeczki soli, miód oraz masło ( po 1 i 1/2 łyżki ) i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu podobnie jak ryż.

Kiedy powstaną kratery i będzie już minimum wody całość mieszamy, a następnie zawijamy garnek w ręcznik i wkładamy pod koc na 20 minut, żeby kasza doszła.

W oczekiwaniu, aż kasza dojdzie obieramy ze skórki jabłka, a następnie kroimy je na 8 części.

Na dużej patelni rozpuszczamy masło ( 2 łyżki ), na którym smażymy jabłka dodając w trakcie miód ( 1 łyżka ).

Następnie dodajemy kaszę oraz śmietanę i wszystko mieszamy.

Podajemy na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.