Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym z cebulą.

Składniki:

– 3 większe lub 4 mniejsze polędwiczki wieprzowe ( około 1,6 kg łącznie )
– smalec wieprzowy lub olej rzepakowy
– 4 średnie cebule
– sól, pieprz czarny mielony, domowa jarzynka lub vegeta, papryka słodka, 1 kostka pieczeniowa
– mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i jeżeli są większe to kroimy na pół, a jak mniejsze to smażymy w całości.

Wkładamy je do garnka z roztopionym smalcem lub nagrzanym olejem, przyprawiamy jarzynką i smażymy chwilę z każdej strony.

Następnie wlewamy 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody i dusimy polędwiczki na małym ogniu najpierw pod przykryciem obracając je co kilka minut ze wszystkich czterech stron, a następnie jak obróciliśmy już z każdej strony to pod częściowym przykryciem.

Kiedy woda wyparuje to przyprawiamy słodką papryką i smażymy z każdej strony dolewając 2-3 razy trochę gorącej wody (5-6 łyżek), żeby polędwiczki za szybko się nie przypiekły i doszły w środku.

Wyciągamy z garnka kiedy stwierdzimy, że są odpowiednio dla nas podsmażone.

Kroimy na grubsze plastry po wystudzeniu.

Na pozostałym tłuszczu robimy sos pieczeniowy z cebulą.

Wrzucamy do garnka z tłuszczem pokrojone w pół plasterki 4 średnie cebule, które solimy i przyprawiamy pieprzem.

Smażymy do miękkości cebuli, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą (około 1,2 l).

Po około 20 minutach gotowania na małym ogniu (cebula będzie się pomału rozpadać) dodajemy do smaku paprykę słodką oraz 1 kostkę pieczeniową.

Jeżeli chcemy mieć gładki sos bez wyczuwalnych kawałków cebuli to całość blendujemy.

Następnie zagęszczamy sos przecierając przez sitko mąkę pszenną zmieszaną z wodą (3/4 szklanki zimnej wody i 2 łyżki mąki).

Podczas dolewania rozprowadzonej mąki w wodzie sos cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się kluchy.

Po kolejnych kilku minutach jak sos się zagotuje dodajemy pokrojone mięso i całość podgrzewamy kilka minut doprawiając na koniec pod własny smak solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Jeżeli sos jest dla nas zbyt gęsty to dolewamy pół szklanki wrzątku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.