Buraki ćwikłowe na ciepło z chrzanem oraz miodem.

Składniki dla 3-4 osób:

– 600 g buraków ćwikłowych
– 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka, 1 łyżka miodu
– masło
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w garnku z wodą, a następnie po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w słupki 1 cm x 1 cm i długość około 5-6 cm.

Cebulę kroimy w kostkę i solimy, a czosnek siekamy, rozcieramy na desce i również solimy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a następnie smażymy pokrojoną cebulę do zeszklenia i dodajemy pokrojone buraki.

Wszystko razem smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodajemy w odstępach 1,5 minutowych czosnek, chrzan oraz miód.

Pod koniec przyprawiamy potrawę pod własny smak, solą oraz pieprzem.

Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.