Buraki ćwikłowe na ciepło z chrzanem oraz miodem.

Składniki dla 3-4 osób:

– 600 g buraków ćwikłowych
– 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka, 1 łyżka miodu
– masło
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w garnku z wodą, a następnie po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w słupki 1 cm x 1 cm i długość około 5-6 cm.

Cebulę kroimy w kostkę i solimy, a czosnek siekamy, rozcieramy na desce i również solimy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a następnie smażymy pokrojoną cebulę do zeszklenia i dodajemy pokrojone buraki.

Wszystko razem smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodajemy w odstępach 1,5 minutowych czosnek, chrzan oraz miód.

Pod koniec przyprawiamy potrawę pod własny smak, solą oraz pieprzem.

Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.