Badeńskie kluski kartoflane.

Składniki dla 4 osób:

– 650 g kartofli po obraniu ze skórki
– 300 g mąki pszennej (dodatkowo na wyrabianie około 2 łyżek)
– ciepłe mleko
– masło klarowane
– jajko
– sól, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i z dodatkiem niewielkiej ilości masła, ciepłego mleka i odrobiny gałki muszkatołowej ucieramy na gładkie purée.

Po lekkim wystudzeniu dodajemy do purée jajko, mąkę i wyrabiamy ciasto – dodając trochę mąki jak będzie się kleiło do rąk lub ciepłego mleka jeżeli wyjdzie za twarde.

Odrywamy 1/4 ciasta i robimy wałek, a następnie delikatnie spłaszczamy go i kroimy na 3 cm kawałki.

Kluski smażymy na klarowanym maśle robiąc wzorek poprzez przycinięcie widelcem.

Kluski można zrobić wcześniej, a następnie utrzymywać temperaturę w ciepłym piekarniku pod lekkim przykryciem, żeby nie wyschły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.