Placek kartoflany z kaszanką, cebulą oraz konserwowymi ogórkami.

Składniki na farsz dla 4 osób:

– 4 średnie kaszanki
– 1 większa cebula
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony

Składniki na placki dla 4 osób:

– 800 g kartofli po obraniu ze skórki
– 1 średnia cebula
– 2  jajka
– 4 łyżki mąki pszennej ( można dać trochę więcej w zależności od konsystencji po wymieszaniu )
– sól, pieprz czarny mielony

– olej rzepakowy lub smalec

Sposób przygotowania:

Kaszankę obieramy z jelita i kroimy na plastry.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju.

Następnie do cebuli dodajemy kaszankę i całość podsmażamy doprawiając pieprzem i solą.

Obrane kartofle oraz cebulę trzemy na tarce z małymi oczkami.

Dodajemy mąkę, jajka, pieprz, sól i mieszamy, a następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy pieprzem i solą.

Na patelnię z rozgrzanym olejem lub smalcem nakładamy porcję tartych kartofli i formujemy placek o średnicy około 15 cm. Następnie na placek układamy porcję kaszanki i przykrywamy całość drugą trochę mniejszą porcją tartych kartofli (w sumie 1/4 całości masy kartoflanej na 1 placek).

Smażymy na małym ogniu, żeby placek zbyt szybko się nie przypiekł przewracając go ze dwa razy z każdej strony.

Po usmażeniu odsączamy placek z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Moja propozycja podania to ogórki konserwowe.

W trakcie tarcia kartofli pojawi się płyn (ilość zależy od gatunku użytych kartofli) i jeżeli jest go dużo to można odlać do miseczki i po odstaniu wylać, a skrobię, która osiądzie na dnie dodać z powrotem do masy (używamy wtedy mniej mąki).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.